19 Ocak 2014 Pazar

Vee.. Karşınızda Macbeth...!


Merhabalar...

Bu sefer bir tiyatro oyunu yazısıyla karşınızdayım...
Macbeth İngiliz yazar William Shakespeare’in tragedyalarından biridir. Kaynaklarda en kısası olduğu söyleniyor. Eğer ayrıntılı bilgi almak ve konusunu da yine detaylı bir şekilde okumak isterseniz ; http://tr.wikipedia.org/wiki/Macbeth buradan öğrenebilirsiniz.
Kısaca konusunu özetlemek gerekirse İskoç komutanı Macbeth'in eşi Leydi Macbeth'in etkisinde kalarak önce Kral Duncan'ı, ardından da önüne çıkan diğer insanları ortadan kaldırıp, iktidar hırsı ile kendi sonunu hazırlaması diyebiliriz.
Oyun kaynaklardan da okuyacağınız gibi "3 cadı kadın" ile başlıyor, şimşekler ve toz bulutları içinde bir sahnede... Kendi aralarında süren diyaloglarından sonra Macbeth ortaya çıkıyor, onun hakkındaki kehanetlerini söylüyorlar: önce Glamis Baronu, sonra Cawdor Baronu ve en sonunda da Kral olacağını... Olaylar da buradan sonra başlıyor zaten. Konu hakkında daha fazla birşey söylemek istemiyorum, bunu heryerde okuma mümkün zaten.
Oyunun müziklerine, dekoruna ve oyunculuğa kısaca değineceğim. Kısaca diyorum çünkü pek de bir söz söylemeye gerek yok aslında. Müzikler Can Atilla'ya aitti ki, bu konuda çok başarılı bulduğum ve dinlerken inanılmaz keyif aldığım insanlardan biridir. Hatta buraya hemen bir dip not düşmek isterim. Aşkı Hürrem albümünün çok ayrı bir yeri vardır, müzikleri bence çok çok iyidir, keza Leyla ile Mecnun'da öyle. Oyunculuklara laf söylemek açıkçası bana düşmez zaten ama Leydi Macbeth rolünde İpek Çeken çok ayrı bir keyif verdi bana. Kimbilir belki onun oynadığı dizilerle büyümüş olmanın etkisi vardır. (Ferhunde Hanımlar dizisini bilmeyen yoktur sanırım.) Dekor ve kıyafetler ise ayrı güzeldi, özellikle cadıların kıyafetleri ve 2. perdede çıktıkları sahnedeki arka dekor çok hoştu.
Kısacaa... Eğer ki Tiyatroyu seviyorsanız gidin izleyin derim.  Shakespeare ile de biraz ilginiz varsa zaten oldukça da keyif alırsınız, kuşkunuz olmasın. Bu arada yaklaşık 2,5 saat kadar sürüyor, bilginiz olsun.
Bu sezon Shakespeare'in pek çok eseri tiyatrolarda gösterilecek, haftaya da Othello var mesela. İlgilenenlere duyrulur:))

Görüşmek üzere, sevgiyle, huzurla kalın...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder